Springfield Community Campus

Client: Wiltshire Council
Value: £13m

The Campus was developed to improve local community services in Corsham and encompassed the remodelling of the existing leisure centre and an extension housing community spaces, offices, library and other local facilities.

Wiltshire Council’s over-arching strategy was to reduce CO2 emissions in use by 40%. To achieve this, a passive approach was taken with 60% thermal envelope improvement (over current standards), daylighting utilised and natural ventilation through BMS controlled roof lights, windows and louvres. The existing façade was enhanced with high performing windows and externally insulated render system. The Campus also benefits from a wood pellet biomass boiler, enhanced lighting system controls and a photo-voltaic array.

New build construction was primarily of cross laminated timber for the walls, floor and roof. Chosen for off-site fabrication, speed of assembly and improved air tightness, the construction also provides substantial sequestration of embodied carbon.

The landscaping includes a permeable paving as part of SUDS, indigenous species planting for bio-diversity and a wildflower meadow.